Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011


Τι προκαλεί την περιοδοντική νόσο;
Η περιοδοντική νόσος είναι μία φλεγμονή των ούλων που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των ιστών που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους.
Προκαλείται από την πλάκα, ένα κολλώδες φιλμ από βακτήρια που σχηματίζεται συνεχώς πάνω στα δόντια. Μπορείτε να απομακρύνετε την πλάκα βουρτσίζοντας δύο φορές την ημέρα και καθαρίζοντας  τα σημεία μεταξύ των δοντιών  καθημερινά. Εάν η πλάκα δεν απομακρυνθεί , μπορεί να κάνει τα ούλα σας να απομακρυνθούν από τα δόντια, σχηματίζοντας θυλάκους στους οποίους μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότερα βακτήρια. Η πλάκα που δεν απομακρύνεται σκληραίνει και μετατρέπεται σε τρυγία(πέτρα) κατά μήκος και κάτω από τα ούλα σας. Οι θύλακοι και η σκληρή τρυγία που συνιστούν την περιοδοντική νόσο  καθιστούν ανέφικτη την απομάκρυνση της πλάκας χωρίς την βοήθεια του οδοντιάτρου. Αν αφεθεί αθεράπευτη ,τα δόντια χάνουν όλο και περισσότερο την στήριξη τους.
Τι θα συμβεί αν αναπτύξω περιοδοντική νόσο;
Τα συμπτώματα της περιοδοντικής νόσου περιλαμβάνουν :
·         Ούλα ερυθρά και οιδηματώδη που αιμορραγούν εύκολα(για παράδειγμα όταν βουρτσίζετε ή καθαρίζετε μεταξύ των δοντιών),
·         Ούλα που μοιάζουν να έχουν αποτραβηχτεί από τα δόντια,
·         Πύο μεταξύ δοντιών και ούλων,
·         Δόντια που μοιάζουν να είναι χαλαρά ή να απομακρύνονται το ένα από το άλλο,
·         Δόντια που κουνιούνται.
Υπάρχουν διάφορα στάδια  της περιοδοντικής νόσου-από ΟΥΛΙΤΙΔΑ  (πρώιμο στάδιο) έως προχωρημένη περιοδοντίτιδα. Ερυθρά και οιδηματώδη ούλα που αιμορραγούν εύκολα είναι σημείο της ουλίτιδας. Σε αυτό το πρώιμο στάδιο ,η νόσος μπορεί να αναστραφεί με επαγγελματικό καθαρισμό(δύο ραντεβού) και πιο τακτική καθημερινή φροντίδα στο σπίτι. Κατά τον καθαρισμό ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ένα ειδικό εργαλείο για να αποξέσει τη σκληρή τρυγία και την πλάκα κατά μήκος της γραμμής των ούλων και κάτω από αυτήν. Οι πιο εξελιγμένες μορφές της νόσου απαιτούν καθαρισμούς που προχωρούν πιο βαθιά κάτω από τη γραμμή των ούλων(3 -4 ραντεβού).
Πως μπορώ να προλάβω την περιοδοντική νόσο;
Για να προλάβετε την περιοδοντική νόσο:
·         Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με τον σωστό τρόπο
·         Καθαρίζετε την περιοχή μεταξύ των δοντιών με νήμα ή άλλο μέσο μεσοδόντιου καθαρισμού μία φορά την ημέρα.
·         Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας για έλεγχο και επαγγελματικό καθαρισμό (1 φορά ανά έτος).
Δείξτε στον οδοντίατρό σας πως βουρτσίζετε και καθαρίζετε μεταξύ των δοντιών και ρωτήστε αν μπορείτε να το βελτιώσετε.
·         Εάν καπνίζετε σταματήστε το. Η χρήση καπνού αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλά και εξέλιξης της νόσου.
Οι ερευνητές έχουν αναφέρει συσχετίσεις μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και άλλων παθήσεων. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τείνουν να εμφανίζουν περιοδοντική νόσο πιο συχνά από ότι αυτά χωρίς διαβήτη και συχνά η ασθένεια είναι πιο βαριά από ότι στους υπόλοιπους ανθρώπους. Οι ερευνητές έχουν βρει επίσης ότι κάποιοι άνθρωποι με διαβήτη που δέχονται θεραπεία για περιοδοντική νόσο βλέπουν βελτιώσεις στην ικανότητα τους να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από αυτή τη θεραπεία. Έτσι κρατήστε στο μυαλό σας ότι η συνήθεια της καθημερινής στοματικής υγιεινής και η οδοντιατρική φροντίδα είναι κάτι περισσότερο απλή φροντίδα των δοντιών. Είναι σημαντικά βήματα στη φροντίδα του εαυτού σας.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου